Bör man ge dricks och i så fall hur mycket ska man egentligen ge till olika personer som jobbar med service på utlandsresan? Det är en av de vanligaste frågorna Vings guider får ute på turistmålen.

– I vissa länder är dricksen en viktig del av lönen och därför nästan obligatorisk, medan det i andra länder nästan är ett okänt begrepp. I USA är dricksen i stort sett ofrånkomlig. Du måste även anpassa dricksen efter den ekonomiska nivån i landet du är i. En servitör på en bra restaurang i Thailand får ungefär 1 200 kronor i lön per månad och kommer sannolikt att bli något förvånad om hans dricks når den nivå man bör ge för likvärdig service i New York, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

I många fall räcker det med ett vänligt tack medan det i andra förväntas att man ger en slant som uppskattning och tack för hjälpen.

– Vi har bett våra guider på våra populäraste sommarresmål att berätta hur turisterna ska resonera när det gäller dricks. De kan naturligtvis inte göra en hundraprocentigt säker manual, men det är bra riktlinjer. Sedan ska man även väga in den service man får, eller inte får, på semestern, fortsätter Magdalena Öhrn.

Källa: Ving