LondonAllt fler tar med sig barnen på en cityweekend till en storstadsmetropol. Enligt Vings senaste undersökning Resepanelen, där 7119 personer svarat på frågor om semester och resvanor, är det London med sina många sevärdheter som lockar allra mest bland storstäderna. Men barnen får inte vara för unga, de ska ha fyllt minst tio år svarar 63 procent i undersökningen. Och det man vill ha är främst roliga upplevelser tillsammans.

London följt av Barcelona och Paris är de cityresmål man helst skulle resa till i sällskap med barn. Men även storstäder som New York och Rom ligger högt på topplistan.

Även om shopping är en stor del av upplevelsen på resan är det viktigare för många föräldrar att barnen lär sig något nytt på resmålet. Närmare 6 av tio tycker att barnen bör uppleva berömda sevärdheter och historiska platser. Men viktigast är ändå att ha roligt och skapa gemensamma minnen med sina barn, det svarar hela 76 procent.

Bästa åldern att resa med barn till en storstad anser Vings medlemmar i Resepanelen vara barn från 10 år och uppåt, det svarar 63 procent.

– Min erfarenhet, efter att ha gjort ett antal storstadsresor med mina barn, är att det är väldigt stimulerande att se staden med barnens ögon. De är nyfikna och ser saker som jag som vuxen inte tänker på och bidrar till många roliga reflektioner och aha-upplevelser. Samtidigt får man inte glömma bort att de är barn och behöver många pauser och vila, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Topplista: Länder du helst besöker i sällskap med barn (max tre svarsalternativ):
1. London 56 procent
2. Barcelona 41 procent
3. Paris 36 procent
4. New York 32 procent
5. Rom 22 procent

Topplista: Varför vi reser till en storstad med barn (max tre svarsalternativ):
1. För att vi ska få roliga upplevelser tillsammans 76 procent
2. För att besöka berömda sevärdheter och historiska platser 55 procent
3. För att shoppa 29 procent
4. För att barnen ska bli allmänbildade 22 procent
5. För att gå på sportevenemang 21 procent