Ving har anordnat resor till Sri Lanka, eller Ceylon som det hette då, sedan mitten på 60-talet. I början av 70-talet började man arrangera paketresor med avgångar varje vecka och sedan dess har ön kommit och gått i programmet, beroende på det politiska läget i landet.

Nu är Sri Lanka återigen ett hett resmål och många vill besöka landet som har så mycket att erbjuda, inte minst för dem som tycker om att röra på sig. Men det finns inte bara kulturella och historiska platser, utan möjligheterna att röra på sig är många. Gör en pilgrimsvandring upp till toppen på Adam´s Peak, gå längs en av lederna i regnskogen Sinharadja eller varför inte promenera till Världens ände.

-Vings senaste Semesterrapport visar att vi vill ahaupplevelser och träning i symbios. Vi vill tillbaka till det naturliga och de som tränar upplever gärna resmålet genom att träna i naturen. Och det finns det verkligen många möjligheter till på Sri Lanka, säger Magdalena Öhrn, informationschef, Ving.

Tips på vandringar på Sri Lanka:

Hunas Falls

Hunas Falls i Elkaduwa är ett underbart naturområde som gjort för vandringar. Det ligger i bergen och i området finns vilda forsar och häftiga vattenfall. Fågellivet är rikt och här kan man få en härlig vildmarksupplevelse i kombination med avkoppling för själen.Här finns leder och stigar som tar allt från 30 minuter att promenera runt till längre dagsturer på ca 7 timmar.

Sinharadja

Mycket naturupplevelser finns på Sri Lanka och naturligtvis finns även tropisk regnskog. I Sinharadja finns vandringsleder och många möjligheter att upptäcka regnskogens djur- och växtliv. Sinharadja finns sedan 1988 med på Unescos Världsarvslista.

Wold´s end

För den som tycker att Adam´s Peak låter lite för jobbigt kan en vandring till Horton Plains, eller World´s end som det också heter, rekommenderas. Det är ett naturområde med vackra vandringsleder och en otrolig växtlighet. På de dimhöljda träden hänger lavliknande växter som gör att det blir trolskt. Ta med matsäck och njut när ni når världens ände med den mest bedårande utsikt man kan tänka sig. En dryg timma tar det att gå från vägens slut till målet.

Adam´s Peak

Åk genom de fantastiska landskapen och teodlingar på väg mot Adam´s Peak eller Sri Pada som berget heter på singalesiska. Ta in på något litet hotell, lägg dig tidigt och stig upp strax efter midnatt och ge er av mot foten av berget, på vars topp Adam satte ner sin fot. Eller Buddha, eller Shiva om man hellre önskar det. Hit söker sig pilgrimer för att gå de ca 7 kilometerna, till stor del i trappor, till toppen där man förhoppningsvis får belöning i form av en bedårande utsikt i soluppgången, 2 243 meter över havet. På vägen upp finns små testugor där man kan pusta en stund och värma sig lite. Allra heligast är det att företa denna vandring en Poyanatt, d.v.s. en fullmånenatt.