Letandet efter resor till sol och bad ökar kraftigt under hösten. De större städerna får kliva åt sidan och ge plats åt mer solsäkra resmål. Palma har gått om både Berlin och Rom.

Trots att London liksom förra hösten toppar listan som populäraste weekendresmål märker Airtours att intresset för Storbritanniens huvudstad svalnar hos svenska resenärer. Istället har resorna till Prag skjutit i höjden.

– Fler och fler väljer de lite mindre städerna istället för de stora metropolerna. Palma, Prag, Florens och Nice har det varit jättetryck på inför hösten. Däremot har huvudstäder som London, Paris och New York tappat. En anledning tror vi är att resenärerna vill kombinera sin weekendresa med sol och bad. Framförallt efter den här sommaren som inte höll måttet vädermässigt för många svenskar, säger Airtours informationschef Stefan Chatzopoulos.

Airtours 20 största weekendresmål under hösten 2015

1.London

2.Prag

3.Palma

4.Berlin

5.Malta

6.Rom

7.Paris

8.Budapest

9.Dubrovnik

10.Barcelona

11.Istanbul

12.Lissabon

13.Dublin

14.Nice

15.Wien

16.Amsterdam

17.Florence

18.Krakow

19.Athen

20.Venedig

– Resor till London är populärt året runt men senaste tiden har bokningarna dit minskat. Största anledningen beror på att pundet är så dyrt och därför avvaktar många och väntar på att kronan ska bli starkare innan man bokar någon resa dit. Prag däremot har många av våra kunder sökt sig till. Med ett stort utbud på prisvärda sevärdheter, restauranger och barer, blir Tjeckiens huvudstad en attraktiv weekenddestination för många under hösten, säger Stefan Chatzopoulos.

Källa: Airtours