BarcelonaIntresset för att resa utomlands på konferens växer. Resfebers försäljning av konferensresor har ökat med 20 procent hittills i år jämfört med motsvarande period 2012. De svenska företagen föredrar att hitta kreativiteten och arbetsglädjen i Barcelona. Våra skandinaviska grannländer föredrar däremot att resa öster- och västerut med resmål som Riga och London i topp. Det visar Resfebers försäljningsstatistik av konferensresor för årets tre första kvartal.

Barcelona har etablerat sig som svenskarnas nya favoritresmål. Den katalanska huvudstaden lockar med ett rikt kulturliv, behagligt klimat och ett hett nöjesliv. Även när det gäller svenska företags konferensresor är Barcelona populärt – nu toppar staden försäljningslistan hos onlineresebyrån Resfeber. Detta trots att flygtiden dit är längre än till både tvåan Prag och trean London. Vad är det som styr valet av resmål?

– Givetvis handlar det i första hand om att destinationen ska kunna erbjuda bra och prisvärda konferenslösningar. Sedan går det trender även i konferensresor, och just nu är Barcelona hett, säger Anne Branteryd, resebyråchef för Resfeber Grupp & Konferens.

Priserna på resor till Barcelona är historiskt låga. Något som till stor del beror på konkurrenssituationen bland flygbolagen. 2012 klev det spanska lågprisbolaget Vueling in på den svenska marknaden med flygningar från Stockholm, Göteborg och Malmö med destination Barcelona. Detta satte press på övriga aktörer.

Billigt pund lyfter London
En annan viktig faktor som styr konferensresorna är möjligheter till aktiviteter och upplevelser på resan, något som starkt bidrar till att London kniper tredjeplatsen på årets topplista. Med musikaler i världsklass, matchbiljetter till vad många anser vara Europas bästa fotbollsliga och julshopping efter en hektisk dag runt konferensborden är London fortfarande svårslaget. När pundet dessutom är lågt jämfört med kronan blir London ännu hetare. I Prag är kryssning på floden Moldau en upplevelse som lockar under konferensresan.

I Danmark och Norge ser listan lite annorlunda ut – det mest noterbara är att danska företag helst av allt lägger sina konferenser i Riga.

– Det är inte så förvånande för oss. Riga brukar ligga högt även i Sverige. Det är en lagom stor stad som gör det lätt att hålla ihop gruppen. Och här kan man verkligen få högklassigt boende till ett lågt pris, säger Anne Branteryd.

Sverige – Konferensresor topp 5
1. Barcelona 2. Prag 3. London 4. Berlin 5. Amsterdam

Norge – Konferensresor topp 5
1. London 2. Berlin 3. Amsterdam 4. Dublin 5. Lissabon

Danmark – Konferensresor topp 5
1. Riga 2. Barcelona 3. Prag 4. Lissabon 5. London