Till Riga tar man sig lättast med flyg eller båt från Stockholm. Man kan upptäcka Riga på egenhand eller i grupp via gruppresor som går från Sverige.

Vill man gå på en guidad tur så startar flera från torget i Gamla stan. Det kostar ca 100 kr att gå på guidad tur, men det kan det vara värt.De flesta av Rigas bästa sevärdheter och byggnader ligger i Gamla stan. Några av sakerna man bör se och uppleva är:

Svarthuvudenas hus

Svarthuvudenas hus är ett hus som har rustats upp efter en tysk bombattack år 1941. Huset är numera ett museum och konserthus. Redan på 1300-talet skede vilda fester i huset med sällskapet Blackhead. Namnet Blackheads kommer, enligt historiker, från de svarta kalotterna som de ogifta köpmännen i staden hade på huvudet.

Mat och restauranger

Utbudet av restauranger i Riga har utvecklats enormt de senaste åren. Det moderna lettiska köket tar vara på landets alla lokala råvaror och kreativa kockar gör restaurangbesöket till en upplevelse. Det finns en hel del rekommendationer att hitta på nätet, tex hos freedomtravel.se . Tex tre restauranger som rekommenderas av sajten är Valtera, Muusu och Kolonade. Tre restauranger som kan erbjuda det bästa av lettisk matkultur.

Frihetsmonumentet

Frihetsmonumentet är en 42 meter hög staty somt uppfördes 1935, kallas även Milda. Monumentet ska föreställa en 9 meter hög kvinna som håller tre stjärnor i sina händer. De tre stjärnorna symboliserar regionerna Kurzeme, Vidzeme och Latgale.

Katthuset

Katthuset i Gamla stan har fått sitt namn efter två svarta statyer som står på taket. Eftersom ägaren av huset blev utesluten ur sällskapet The Great Guild, utkrävde han hämnd genom att vända katterna så att deras rumpor pekade mot sällskapets lokaler. När ägaren fick återvända till sällskapet vände han tillbaka katterna.

Dome Chatedral

Den största katedralen i hela Baltikum. Kyrkan byggdes i början av 1400-talet. Katedralen har under åren förstörts flera gånger och sedan byggts upp igen. Varje gång den har byggts har det skett i olika stilar. Den senaste ombyggnaden gjordes 1776 då man höjde toppen till 90 meter. Katedralen är en Rigas viktigaste och vackraste landmärke.