Sex tips på vad du bör kontrollera när det gäller försäkringar och reseförsäkringar innan du påbörjar och/eller beställer din resa:

1. Kontrollera din nuvarande hemförsäkring
I fall reseskydd ingår i hemförsäkringen gäller den oftast i 45 dagar. Reseskyddet ger ett bra grundskydd. Om du är helt oförsäkrad kan det bli dyrt om du blir sjuk.

2. Köp en reseförsäkring innan du påbörjar resan
Att köpa en reseförsäkring på resande fot är inte möjligt. Planerar du att köpa en separat reseförsäkring så måste den köpas den innan resan börjar.

3. Avbeställningsskydd
Betalar du större delen av resan med bank- eller kreditkort som tex. Visa eller Eurocard ingår ofta ett avbeställningsskydd. Avbeställningsskydd gör att du kan få tillbaka resekostnaden i fall du blir sjuk före resans påbörjas. Resebyråer samt försäkringsbolag säljer också ofta avbeställningsskydd.

4. Beställ EU-kort
EU-medborgare har rätt till akut sjukvård inom samtliga länder som tillhör EU. Beställ ett EU-kort via Försäkringskassan. När det gäller resor utanför EU måste du kontrollera med försäkringskassan vad som specifikt gäller för de länder som ni planerar att besöka.

5. Planerar ni att hyra bil?
När du hyr bil utomlands har du oftast inte samma försäkringsskydd som i Sverige. Undersök noga vad hyrbilens försäkring täcker. Kontrollera också självrisken. I USA är det starkt rekommenderat att köpa självrisk eliminering.

6. Är någon i ditt sällskap gravid?
Inom samtliga EU-länder har du rätt till akut sjukvård i samband med graviditet och förlossning till och med graviditetsvecka 37. I länder utanför EU täcker hemförsäkringens reseskydd till och med vecka 28.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

Vi rekommenderar Europeiska när du ska teckna försäkring: Länk: Europeiska Reseförsäkringar