Svenskarna drömmer om långtidsresor och sevärdheter och populäraste resmålen är USA och Australien. Men på Google dominerar sökningar på charter och Thailand och i bokningsstatistiken är det Kanarieöarna som ligger i topp för mest bokade resor.

Resiabarometern är en återkommande trendrapport om svenskarnas resvanor, sammanställd av Resia. Resiabarometern består av bokningsstatistik från Resia och en undersökning bland svenska folket genomförd av TNS SIFO. I årets rapport har Resia också gjort en kartläggning över hur svenskarna söker efter information på Google. Långresor till USA, mer tid för planering av resan och att förena nytta med nöje är några av årets trender.

Länder svenskarna drömmer om att resa till:

1. USA
2. Australien
3. Italien
4. Kuba/Skottland
5. Spanien

Mest bokade länder för 2016:

1. Spanien
2. USA
3. Grekland
4. Cypern
5. Turkiet

Mest sökta resmålen bland svenskarna – länder:

1. ”Resa till USA” och ”resa till Turkiet” (3 600 sökningar i månaden)
2. ”Resa till Thailand” och ”resa till Grekland” (2 900 sökningar i månaden)
3. ”Resa till Kroatien” (1 600 sökningar i månaden)

– Det är tydligt att det finns en skillnad mellan vad man drömmer om för resa, vad man googlar på och vad man i slutändan faktiskt bokar. Resorna vi drömmer om är mer äventyrliga och ligger ofta längre bort än de resmål vi bokar. När vi väl bokar väljer vi i större utsträckning resmålen vi känner till. Vi ser också att en vanlig anledning till att drömresan inte bokas kan vara att det är svårt att hitta den perfekta resan, säger Ingela Schönning, Kommunikationschef på Resia.