Sveriges isfriaste kuststräcka, där det rena salta och varma Atlantvattnet som kommer in med golfströmmen skapar perfekta förutsättningar för ett rikt (och välsmakande) hummerbestånd – det är en av förklaringarna till att Bohuslän har blivit ett riktigt hummerparadis. Något som besöksnäringen verkligen har sett till att dra nytta av.

— Hummerturismen har blivit en riktig säsongsförlängare både för vår del och för hela branschen. 90 procent av de hummergäster som kommer hit under hösten köper ett paket med safari, supé och boende. Och många passar dessutom på att stanna två nätter eller mer, vilket ger ringar på vattnet även för andra aktörer häromkring, säger Per Karlsson på Everts Sjöbod.

Den äventyrslystne och hummersugne kan boka ett antal olika paket där man kombinera hummersafari med hummersupé och samt övernattning och frukost på något av alla hotell som finns i Bohuslän med omnejd. Everts Sjöbod i Grebbestad var först ut på banan med sina hummersafaris redan 2002.

Drygt 75 procent av de besökare som kommer till Everts Sjöbod med fokus på hummer är svenskar – många av dem från östkusten, som ju inte har några egna hummervatten. Svenska humrar finns mestadels utmed kusterna vid Skagerack, Kattegatt och norra Öresund. De utländska gästerna kommer främst från Danmark och Norge.