Höga Kusten fortsätter att locka besökare från när och fjärran och den mest populära aktiviteten är att uppleva världsarvet till fots. Som ett led i att erbjuda boende och besökare fler leder och en stig anpassad för dagsvandringar öppnar Höga Kusten-Stigen på Skulebergets sydsida. En ny 2,5 kilometer lång vandringsstig.

– Satsningen är ett samarbete mellan Länsstyrelsen och privata markägare kring Skuleberget och är ett utmärkt exempel på vad vi kan åstadkomma när vi jobbar tillsammans, säger Jerry Engström från FriluftsByn.

Redan innan Höga Kusten-Stigen öppnat har besökare sökt sig till stigen och en stor del av vandrarna visar sig vara barnfamiljer. Möjligheten att kombinera vandring och linbana är något som hyllas av besökare.

– Vi har redan nu fått många positiva kommentarer från besökare som njuter av att vandra upp och ta en tur med linbanan ner, säger Mattias Nordlöf från Höga Kusten Liften och fortsätter, framförallt barnfamiljer och äldre gillar den kombinationen då det kan vara lite besvärligare att vandra ner för berget.

De som planerar att vandra Höga Kusten Stigen ska inte fokusera på själva distansen 2,5 kilometer. Stigen är bitvis brant men inget problem med rätt förväntningar.

– Detta är en stig för njutvandring och man bör nog avsätta i alla fall två till tre timmar, säger Jerry och avslutar, en stor del av behållningen är att slå sig ner på en solvarm klippa och njuta Sveriges kanske mäktigaste vyer och det är inget som räknas i kalorimetrar.