Att ta sig runt med hyrbil när man reser på en sol- och badsemester är ett bra sätt om man vill utforska omgivningarna på egen hand. Knappt 9 av 10 (87 procent) anser att den största anledningen till att man hyr bil under semestern är för att kunna se mer av resmålet man besöker. Det visar Vings undersökning Resepanelen där 7119 personer svarat på frågor om sina res- och semestervanor. I topp över mest bilvänliga resmål hamnar Mallorca följt av Kreta och Florida.

– Att hyra bil under semestern är ett smidigt sätt att ta sig runt på samtidigt som man får uppleva mycket av vad resmålet med omnejd har att erbjuda. Vi ser även att efterfrågan av hyrbilar ökar på vissa destinationer, däribland Gran Canaria och Teneriffa där antalet bokningar ökat med 60 procent inför vintersäsongen, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Topplista: Varför hyr man bil på semestern? (Max tre svarsalternativ)

1. För att kunna se mer av resmålet bortom turiststråken 87 procent

2. För att det är en frihetskänsla att ha bil 51procent

3. Bilen används för att besöka sevärdheter 38 procent

4. För att det är enkelt och bekvämt att transportera sig 25 procent

5. För att inte vara beroende av transferbussar 14 procent

Topplista: Mest bilvänliga destionationer: (Max tre svarsalternativ)

1. Mallorca 51 procent

2. Kreta 33 procent

3. Florida 30 procent

4. Playa Del Inglés 20 procent

5. Rhodos 19 procent

När det kommer till hur länge man vill hyra en bil svarar knappt 5 av 10 (49 procent) att man brukar göra det i två till tre dagar under en vecka och 20 procent svarar att man gärna hyr bil under hela semestervistelsen. Bilmodellen får då gärna vara liten samt lätt att navigera. Det uppger närmare 6 av 10 (58 procent) av de tillfrågade i Vings Resepanel.