Hemavan är inne i en expansiv fas där man till säsongen 15/16 investerade 33 MSEK i ett nytt snösystem, ny belysning och en ny arkitektritad topprestaurang. Nu är det klart med ytterligare en investering som blir den största någonsin för Hemavans skidområde.

Gondol HemavanEn ny toppmodern gondolbana/telemix ska byggas, där investeringen omfattar cirka 65 MSEK och blir en milstolpe för Hemavans utveckling. Invigningen beräknas till november 2017. I november 2017 invigs Hemavans nya gondol/telemix. Den nya liften är en så kallad kopplingsbar telemix vilket innebär en mix av både gondoler och 6-sätes soffor. Gondol Hemavan ersätter den befintliga Norrliften i Hemavans västra skidområde och kommer göra resan till toppen både bekvämare och snabbare samt öka kapaciteten i Hemavan. Gondol Hemavan rymmer 17 gondoler som rymmer åtta personer samt 51 soffor som rymmer sex personer. Gondol Hemavan blir Sveriges nordligaste gondol/telemix och den första i Lappland/Västerbotten.

Kapacitet: 2544 personer/timme.
Längd: 1520 meter
Fallhöjd: 326,5 meter
Restid till toppen: 5 minuter
Tillverkare: Leitner
Direct drive-system (synkron elmotor utan växellåda): Gör stolliften bullerfri och använder cirka 8 % mindre el än motsvarande lift med växellåda.
Invigning: November 2017

– Det här är en investering som ligger helt i linje med Hemavan Alpint´s ambition om att utveckla den alpina produkten och öka Hemavans attraktionskraft ytterligare. Gondolbanan/telemixen är efterlängtad och kommer innebära en betydligt bättre gästupplevelse för områdets gäster. Den nya liften kommer även stärka Hemavans position som norra Sveriges ledande skidort. Detta säger Thomas Ringbrant VD för Hemavan Alpint AB.

Byggstart sker under våren 2017 och gondolen/telemixen kommer att ersätta den befintliga liften, Norrliften. Den nya liften är en så kallad kopplingsbar telemix vilket innebär att både gondoler som rymmer åtta personer och 6-sätes soffor kommer att sitta på vajern. Gondolen/telemixen är driftsäker och tål vind och kyla på ett bättre sätt än den befintliga liften.

– Färden upp till toppen kommer numera bli en upplevelse i sig. Nu kan våra gäster vila benen samtidigt som de kan njuta av milsvid utsikt över våra riktiga fjäll. Den nya liften kommer även innebära en bättre produkt året om då fjällvandrare och cyklister enkelt kan ta sig upp på fjället under sommarmånaderna. Den nya liften kommer även öppna upp för nya grupper att ta sig upp på fjället. Det går att köra in en barnvagn eller rullstol i någon av gondolerna och på så sätt ta sig upp för att njuta av den vackra utsikten. Detta säger Pontus Lindh, Marknadsansvarig på Hemavan Alpint.